På svenska

Eken Morris Dancers bildades våren 1979. Vi dansar morrisdanser från delar av Cotswolds – Gloucestershire, Oxfordshire och Northamptonshire – både näsduksdanser och käppdanser.

Vår dräkt är tillverkad efter engelskt mönster och är en mansdräkt som hos oss bärs av alla dansare. Dräkten består av vit skjorta, hellånga vita byxor, baldricks (stora korslagda band), armbindlar, bellpads (bjällerhållare) samt svart hatt. Färgerna går i grönt, rött och gult.

Våra dansare åtföljs ibland av två figurer, som ofta ingick i morrisritualen i gamla tider: En dåre, gycklare (fool) och ett djur (animal) som i vårt fall är en älg med namnet Mooses.

MORRIS DANCING är en folkdansform från (syd-) England med rötter långt tillbaka till medeltiden, en av de märkligaste folkdanstraditionerna från Nord-Europa. Den vanligaste typen – Cotswold Morris – har fått sitt namn från ett område i närheten av Oxford i södra England, Cotswolds. En annan form, Processional Morris, har sitt ursprung i nordvästra England. Dessutom finns det Border Morris från gränstrakterna mellan England och Wales samt Molly dancing i East Anglia.


Cotswold Morris framförs i dag i grupper om sex dansare oftast iklädda vita kläder med band och fransar i starka färger. Karakteristiskt är också bjällror runt knäna och näsdukar eller käppar i händerna. Musiken spelas på dragspel eller fiol.

Dansen hade enligt en teori ett rituellt syfte och dansades enbart av män. Morrisgrupperna brukade vanligen framträda vid pingst och dansades då i byarna och på de omkringliggande fälten. Många byar i Cotswolds hade ett eget lag med egen danstradition. Bampton, Headington, Adderbury och Bledington är kända danstraditioner inom Cotswolds morris.

Mot slutet av 1800-talet hade traditionen att dansa morris i det närmaste dött ut och om inte en man vid namn Cecil Sharp kring sekelskiftet rest runt och tecknat upp danserna hade de för alltid varit bortglömda. Idag har traditionerna fått nytt liv och nya morrisgrupper bildas varje år. Morris dansas i dag av över ett hundratal grupper inte bara i Cotswolds utan över hela England samt dessutom såväl i Sverige (Eken Morris Dancers) som i Finland (Helsinki Morrisers).

Eken Morris är en sektion i EKEN – Förening för Engelsk Kultur. Vi tränar torsdagkvällar under höst, vinter och vår.
Under den varma tiden (mitten av maj till augusti) försöker vi dansa ute på Stockholms gator.

 Vi välkomnar nya medlemmar. Viss galenskap må betraktas som en förutsättning